Вертикален свят
Школа Курсове Изкачване Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Класации Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Братята Pou - нова още по-трудна "Алпийска трилогия"UKC News  |  Редактирана на 09/10/2010
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


Три супермашрута за едно лято и една нова още по-трудна алпийска трилогия. Това върхово постижение испанските биг уол топ катерачи Iker и Eneko Pou осъществиха с изкачването на Zahir (300 м, F8b+) в Wendenstocke, Швейцария.

Iker и Eneko заглеждат Zahir още през 2007, но откриват, че е извън техните възможности за момента и те оставят начинанието за по-добри времена. От техния сайт се разбира, че тази "разузнавателна тактика" е нещо, което те използват доста често.

Маршрутът е дълъг осем въжета: F6c, F8a+, F8b+, F7c, F7a+, F7b, F7b+, F6c и е като повечето мултипитч (дълги) алпийски маршрути - болтовете са често през голямо разстояние и катеренето е обвързващо.

Това изкачване бележи края на едно изключително лято за испанците, които изкатериха три от най-трудните скални алпийски маршрути само за няколко месеца.

Тяхната "Алпийска трилогия" включва Solo Per Guierrieri - F8c (Доломити, Италия), Pan Aroma - F8c (Доломити, Италия) и сега Zahir F8b+ (Wendenstocke, Швейцария).

В своя сайт братята Pou пишат един подробен репортаж (за съжаление на изпански) за изкачванията и правят сравнение с техния супер бигуол маршрут Orbayu (F8c+/9a), в Ипания на Naranjo de Bulnes в планината Picos de Europa. Отчитайки списъка от предишни трудни изкачвания и скоростта с която изкатериха тези три много трудни алпийски маршрута, може спокойно да се отчете, че Orbayu е едно страховите предизвикателство и е един от най-трудните дълги маршрути в света.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


Wendenstocke, домът на Zahir, е една огромна алпийска варовикова област в Швейцария, съставена от няколко върха, които имат твърда, куршумонепробиваема, сива скала. Района е известен с едни от най-добрите алпийски скални маршрути в света. Повечето от подходите обаче са дълги и трудни, пресичащи трикови плочи или труден алпийски терен, а времето е доста нестабилно. Водата може да потече по скалата само няколко минути след като започне да вали дъжд, което прави усещането за маршрутите много "алпийско" и им придава доста авантюристичен дух.

Братята използват фразата "Алпийска трилогия" за опишат своето изкачване на тези три маршрута. Тази фраза може да бъде асоциирана с много маршрути, най-често с класически северни стени, но през последните години на висок катерачен стандарт, този термин беше свързван със следната тройка от супермаршрути:

* Silbergeier - F8b+ (FA: Beat Kammerlander) в Raetikon, Швейцария;

* End of Silence - F8b+ (FA: Thomas Huber) в Feuerhoerndl Berchtesgaden Alps, Австрия;

* Des Kaisers neue Kleider - F8b+ (FA: Stefan Glowacz) на Fleischbankpfeiler в Wilder Kaiser, Австрия.

Трябва да се отбележи, че някои повторения предложиха по-ниска трудност за End of Silence.

Stefan Glowacz беше първият, който повтори всичките три маршрута през 2001, а след него това направи и Harald Berger през 2005 малко преди трагичната му смърт през 2006.

Тези маршрути имаха доста случайни повторения и повечето от тях, тъй като се намираха в немскоговорящи региони не бяха много известни по света. Това показва липсата на новини и коментари при техните повторения. За пример полските катерачи Konrad Ociepka и Marcin Wszolek изкатериха End of Silence, но не бяха никъде споменати, а преди това бяха изкатерили Hotel Supramonte в Сардиния и доста други от тази трудност.

Превод от английски:  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 764 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Спортно катерене:
Крис Шарма - First Round, First Minute
След 15 години на върха, Крис Шарма става на 30. Какво следва?
Скалното катерене се ражда в Кавказ
Квак и Моравския Крас
Метеора
O, бай Вълчо!
Steve McClure - Моята 2010
Пакленица
Върху стената
Шамони за мотаещи се


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива разходите по направените транзакции и същевремено получавате c ...
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два предишни опита за изкачване на Ел Кап изцяло свободно соло с въже са направени до сега. Те също бяха по Freerider като съответно беше ...
 • 06/12/2016

  Онлайн катерачно състезание

  коментара


  Вертикален свят с подкрепата на магазин Вертикален свят организират първото по рода си в България онлайн катерачно състезание. Състезанието ще се проведе в периода 1 януари - 31 март 2017 година. За да участвате в състезанието е необходимо да осъществите следните стъпки: 1. Да се регистрирате в сайта като потребител 2. Да се логнете с потребителското си име 3. Да отидете в страницата на класацията - htt ...
 • 01/06/2006

  Скиор оцелява след 2600-футово падане на Denali

  коментара


  Ed Maginn се търкаля половин вертикална миля надолу по маршрута Orient Express на Denali последната седмица, но оцеля с малки наранявания. 33-годишният, изключително опитен ски алпинист от Юта, се спуска от 20,320-футовият връх с двамата си партньори и преодолява на ски около 1,000 фута от Orient Express, един дълбок снежен улей, който е успореден на Upper West Rib, когато изведнъж пада по време на едно ...Последни новини !!!


 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/12/2016

  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight

  коментара


  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight
  Двуосният Black Diamond Camalot ™ беше създаден през 1987 и това беше революция в света на катеренето. Но сега отново екипът на BD се опита да предефинира стандарта на това осигурително средство. Какъв е резултатът? Един изцяло нов Black Diamond Camalot™ Ultralight - сега с 2 ...
 • 07/11/2016

  Новата седалка Black Diamond Zone

  коментара


  Новата седалка Black Diamond Zone
  Новата седалка Black Diamond Zone е създадена предимно като най-висок клас седалка за спортно катерене, но също така има халки за закачане на инвентарници за ледено катерене, което я прави подходяща и за други типове катерене. Технологията Fusion Comfort увеличава комфорта в ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...
 • 03/04/2008

  Снимки от Кавказ

  коментара


  Галерия със снимки от Кавказ.
 • 01/04/2008

  Български катерач загина в Канада

  коментара


  29-годишен български катерач загина при планински инцидент в канадската провинция Британска Колумбия. Ивайло Минков е опитвал да изкачи заедно с приятелката си заледен връх в Маунт Денис, информират местни медии. Българинът обаче се изпуснал и паднал от около 30 м височина. Неговата приятелка, която единствена го придружавала в изкачването, не ...


La Sportiva


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят ЕООД © Copyright 2001-2018

Sitemap