Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Класации Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Гранд Жорас - Цената на мечтитеАлександър Гигов, в. Диалог - 9.11.1990  |  Редактирана на 06/09/2010


Северната стена на Гранд Жорас е класически труден и престижен алпийски проблем. Огромната скална бариера е висока 1200 м и широка 1500 с шест върха – Уокър (4208), Уимпър (4184), Кро (4110), Елена (4045), Маргарита (4066) и Юнг (3996). Северните склонове на Гранд Жорас са във Франция, южните в Италия. Най-трудно е реброто Уокър, изкачено за първи път през 1938 година от знаменития Рикардо Касин заедно с Еспозито и Тицони.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

[i:e611dc32]1b. “Le Linceul” (The Shroud: Flematti/Desmaison, 1968, TD+), 1a. лювата страна на "Le Linceul" (за първи път използвана от Graham и Hyslop през 1980, ED1), 2. Cassin Route (Cassin/Esposito/Tizzoni, 1938, TD+/ED1), 3. MacIntyre-Colton (Colton/MacIntyre, 1976, ED2), 4a. Croz Spur (Meier/Peters, 1935, TD+/ED1), 4b. алтернативно начало на Croz Spur, 4c. най-често използваната линия днес за зимно-есенни изкачвания на Croz Spur, 5. Bonatti-Vaucher (Bonatti/Vaucher, 1964, ED2/3)[/i:e611dc32]


На 18 септември (1990 бел. ред.) по пътя на мечтите България - Европа са и четирима алпинисти. Пеньо Пенев и Тодор Ангелов (алпийски клуб "Айда" - Хасково), Михаил Кръстев (АК "Чавдар" - Кремиковци) и Георги Георгиев - Черния (ЦПШ "Хр. Проданов" - Мальовица). Не са организирана експедиция. Пътуването е частно, сами финансират начинанието. Целта - да изкачат Северната стена на Гранд Жорас по реброто Уокър.

Амбиция? Стремеж към риск заради успеха? Мотивация на силните личности? Може би. В смисъл: може би - да, може би - не. Въпрос на житейска позиция, която всеки сам избира.

"Нищо не предвещаваше нещастието" - ще кажат по-късно тримата завърнали се.

"В алпинизма нещастието е на всяка крачка" - ще кажат опонентите им също много по-късно. Което отново доказва, че ние сме винаги прави ... след това.

На 21 септември четиримата пристигат в Шамони. Вали проливен дъжд, по върховете – сняг, силен вятър, мъгла.

"За Гранд Жорас септември е твърде късно. Времето е несигурно, опасно е" ще кажат винаги правите след това.

"В планината нощта и студът, бурята и снегът не са врагове. Това са само препятствия, които трябва да преодолееш" - можеха да отговорят четиримата, ако още бяха заедно и напълно свободни да тръгнат, както и да се върнат. И тръгват. Някои не се връщат, но това също е част от живота на мечтателите.

От 21 до 25 септември изчакват по-добро време. Когато се изправят в подножието на огромната стена, реброто Уокър е в безобразно състояние – заледени участъци, много сняг. Решават да опитат Мишел Кро. Ако успеят ще бъде първото българско изкачване на средното ребро, което е факт без значение за алпинизма. Освен чисто статистически.

На 26 септември тръгват. Долната част на стената е затрупана от сняг. Едва след обяд достигат "Втората кула" и построяват бивак. Първия.

На 27 септември продължават нагоре. Преодоляват ледени пасажи, после катерят по скали, чисти от сняг. В края на деня са на 100 м под върха и построяват бивак. Втория.

Времето е стабилно, настроението е отлично. Утре е денят на ...

Утре винаги е денят на надеждата. Лошото никога не е утре. Лошото винаги е когато "утре" стане "вчера". До тогава има много време. За някои - цял живот.

На 28 септември излизат на върха около обяд. После траверсират върховете Уимпър и Уокър и ... идва нощта.

"Били са много бавни" - ще кажат опонентите.

"Беше чудно красиво" - ще кажат четиримата тогава, трима сега.

До полунощ остава един час. Започва рисковано спускане в тъмнината. Първите двама - Михайл Кръстев и Пеньо Пенев, преодоляват 40-метрова плоча. Третият започва рапел. Трети е Тодор Ангелов. Скалният издатък, през който са прехвърлени въжетата, се откъсва. Тодор Ангелов полита в бездната. Няколкостотин метра по-долу е ледникът Фребуче на италианска територия.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

[i:e611dc32]На 28 септември се навършват 20 години от смърта на Тодор Ангелов - един от най-талантливите български алпинисти и катерачи. Загинал при слизане след изкачване на Северната стена на Гранд Жорас. Нека си спомним за него.

Снимка: Георги Георгиев[/i:e611dc32]


Горе, блокиран без въже, без бивачни съоръжения и храна остава Георги Георгиев. Вцепенени от нещастието, Кръстев и Пенев не могат да го достигнат, в тъмнината не могат да продължат и надолу.

Вятърът се усилва, завалява сняг, пада мъгла.

На 29 септември Кръстев и Пенев продължават спускането с надеждата да намерят помощ. Тридесет часа по-късно през прохода Ирондел достигат заслона Лешо. Горе в бурята Георгиев разполага с две неща - надежда и време за размисъл. И двете в неограничени количества.

На 30 септември хеликоптерът на френската спасителна служба не може да излети поради лошото време.

На 1 октомври хеликоптерът излита, но пилота не успява да открие алпиниста. В издирването се включват италианските спасителни служби.

На 2 октомври италиански хеликоптер открива Георги и го транспортира до Аоста. Спасителната операция се ръководи лично от председателя на сдружението на гидовете от Курмайор - Лоренцино Косон.

На 6 октомври е намерено тялото на Тодор Ангелов.

Това е краят на трагедията. Голямата планина отмъсти. Въпросът е за какво? За дързоста? За щастието? За...? Ангелов не е последният и всички знаят това. И продължават. Защо го правят?

Живот плен на риска? Животът, този разкош на битието!

П.П.: Под Мальовица някой е написал: "Алпинизмът е любов между две души – човек и природа."

Може би ...


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1563 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Алпийско катерене:
Peuterey Integrale соло и за един ден
Снимки от първото изцяло женско изкачване на Серо Торе
Палецът на Дявола 2003
Кралският траверс на Монблан за един ден
Североизточната стена на Срон На Киш, Остров Скай
Фото галерия от FFA на Японската диретисима на Айгер
Звезди и Бури - Дрю и Матерхорн
Снимки от първото изкачване на LINK SAR WEST
Първо зимно изкачване на АкСу
Два маршрута на Метеора, които задължително трябва да изкатерите


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива разходите по направените транзакции и същевремено получавате c ...Последни новини !!!


 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 06/12/2016

  Онлайн катерачно състезание

  коментара


  Вертикален свят с подкрепата на магазин Вертикален свят организират първото по рода си в България онлайн катерачно състезание. Състезанието ще се проведе в периода 1 януари - 31 март 2017 година. За да участвате в състезанието е необходимо да осъществите следните стъпки: 1. Да се регистрирате в сайта като потребител 2. Да се логнете с потребите ...
 • 03/12/2016

  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight

  коментара


  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight
  Двуосният Black Diamond Camalot ™ беше създаден през 1987 и това беше революция в света на катеренето. Но сега отново екипът на BD се опита да предефинира стандарта на това осигурително средство. Какъв е резултатът? Един изцяло нов Black Diamond Camalot™ Ultralight - сега с 2 ...
 • 07/11/2016

  Новата седалка Black Diamond Zone

  коментара


  Новата седалка Black Diamond Zone
  Новата седалка Black Diamond Zone е създадена предимно като най-висок клас седалка за спортно катерене, но също така има халки за закачане на инвентарници за ледено катерене, което я прави подходяща и за други типове катерене. Технологията Fusion Comfort увеличава комфорта в ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Black Diamond Equipment


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят ЕООД © Copyright 2001-2018

Sitemap