Вертикален свят
Школа Курсове Изкачване Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Класации Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Гърцияbrumbarche  |  Редактирана на 08/05/2009


Следвайки програмата, курса по катерене посети някои катерачни обекти в Гърция.

Започнахме с Музаки, което се намира на 18 км западно от Трикала, а катерачните сектори са непосредствено до селото. Типично за гърците скалите са на 5-10 минути от заравнено парко-място до пътя. Също така типично за там има създадени много удобства – заслон, дървени масички и пейки, удобна площадка под маршрутите. Спряхме се на това място най-вече заради уверенията, че дори при дъжд може да се катери на сухо благодарение на огромните надвеси.

Туровете варират от 4с до 8b+, добре осигурени и подходящи за начинаещи и обучаеми катерачи.

В заслона под скалите може да се чувалува, а отвъд реката има подходящи за къмпинг поляни.


Курс по алпинизъм

[i:bfbcf83170]Надвесите от по 2 въжета при Музаки.[/i:bfbcf83170]


Първият ден, вероятно леко замаяни от дългото пътуване, осъществихме отдавна замисленото катерачно кръщение – паметното “първо падане” на всеки един в “занаята”. Плочите и леките надвеси предоставиха възможност за доста безобидни и спонтанни падания, завършващи с – “о, ама това ли било, не е толкова страшно” - и да имаше други отзиви, никой не си призна ;-)

След 6 часа подвизи по скалите ни нападна максимата “от катерене се огладнява” и едва смотали инвентара в багажника на бусовете се втурнахме към Музаки. Не отчетохме културните особеностите на гръцкия късен-неделен-следобед и бързо се озовахме пред безкомпромисно затворените врати на местните магазини. Освен религиозните подбуди, скоро открихме и друга (същинската) причина за хлопнатите кепенци – на стадиона се играеше мач, а където има много хора има скара-бира и така се озовахме на правилното място.

По план график на втория ден, след бързо разглеждане на Метеора, се отправихме към плажа Милопотамос, под Цангарада. По стара традиция пак си имахме вземане-даване с гръцките автомонтьори – като по поръчка на 20 метра от един гумаджия спукахме гума и след кратка сценка, като от ням филм, човека си свърши работата. Случайността е скрита форма на необходимост – гума-паузата ни забави достатъчно, за да нямаме време да потърсим място, различно от вече набелязания Милопотамос.


Курс по катерене

[i:bfbcf83170]Подхода към скалите на плажа Милопотамос.[/i:bfbcf83170]


Въоръжени с пътна карта, съмнителни познания на гръцката азбука и с невежеството си, поехме по финалните 50 км към Цангарада. Следващите 2 часа шофиране на ниска предавка се вписват в адреналиновите преживявания на това пътуване. Прекосихме планината Пилион по безчет завои, вариращи от остри до по-остри и обратни, безспирна въртележка по ръба на бялата линия, зад която се отварят директно отвесни каньони - мантинела няма. Когато пристигнахме по тъмно до скалите над плажа Дамян се изсипа от седалката с думите: „Митко, държиш ли се здраво защото идвам!”


Курс по алпинизъм

[i:bfbcf83170]Туровете при пещерата.[/i:bfbcf83170]


Скалата изглежда привидно доста „наредена” и начупена, но са оказа неподозирано здрава в по-голямата си част. Осигуровките са на планки, на места има леко голямо разстояние между тях. Поради близостта си до морете част от планките са леко ръждиви (личи си къде са били подменяни и дублирани). Освен на главния плаж, маршрути има и в изключително красивия каньон на Милопотамос – открихме десетина спортни тура и още толкова традиционни, както и място за интересни премиери, от което Дамян се възползва на втория ден от престоя ни.


Курс по катерене

[i:bfbcf83170]В началото на каньона на Милопотамос.[/i:bfbcf83170]


В началото на каньона има и няколко класически боулдъра, на част от тях в най-горната част са поставени осигуровки (хайбол с финално цопване в реката), а за други в ролята на крашпад е пясъка под тях. Дамската част от курса показа завиден боулдър ентусиазъм и умения.

Тук и разпънахме палатките, а морето беше изхвърлило предостатъчно сухи клони за огън и импровизирани скамейки.


Курс по алпинизъм

[i:bfbcf83170]Гледка от палатковия лагер.[/i:bfbcf83170]Сред екстрите беше и паянтовия, ръждив душ със студена речна вода, от който се възползваха по-несвенливите. В каньона се натъкнахме на „свежи” (в превод: „възкисели и горчиви, но авантата си е аванта”) на вкус портокали и смокини.

Пътеката, водеща до брега, се спускаше през твърдолистни красиви цветя, които един изявен ботаник сред нас кръсти лалета. Музата на Катеренето, която и да е тя, навести голяма част от присъстващите. През нощта ни навести и неизвестен нарушител, който незабелязано видя сметката на няколко наденички;-)

С две думи мястото много допадна на всички и решихме да останем един ден в повече от предвиденото.


Курс по катерене

[i:bfbcf83170]Романтичен обяд с консерва боб на брега на морето.[/i:bfbcf83170]


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1389 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Спортно катерене:
Спортно катерене - Онсайтът
Интервю с Ашима Шираиши
Climbing in Meteora
Pili Revisited с кратко лирично отклонение
Музаки и Теопетра - курс по катерене
Мисли като един атлет
Как да загряваме за катерене
Как да осигуряваме по-добре
Пакленица
Kompanj - спортно катерене в Istria, Хърватия


Важни новини !!!


 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива разходите по направените транзакции и същевремено получавате c ...
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два предишни опита за изкачване на Ел Кап изцяло свободно соло с въже са направени до сега. Те също бяха по Freerider като съответно беше ...
 • 06/12/2016

  Онлайн катерачно състезание

  коментара


  Вертикален свят с подкрепата на магазин Вертикален свят организират първото по рода си в България онлайн катерачно състезание. Състезанието ще се проведе в периода 1 януари - 31 март 2017 година. За да участвате в състезанието е необходимо да осъществите следните стъпки: 1. Да се регистрирате в сайта като потребител 2. Да се логнете с потребителското си име 3. Да отидете в страницата на класацията - htt ...
 • 01/06/2006

  Скиор оцелява след 2600-футово падане на Denali

  коментара


  Ed Maginn се търкаля половин вертикална миля надолу по маршрута Orient Express на Denali последната седмица, но оцеля с малки наранявания. 33-годишният, изключително опитен ски алпинист от Юта, се спуска от 20,320-футовият връх с двамата си партньори и преодолява на ски около 1,000 фута от Orient Express, един дълбок снежен улей, който е успореден на Upper West Rib, когато изведнъж пада по време на едно ...
 • 16/08/2013

  Кирил Николов покори петте най-високи върха в България за по-малко от 23 часа

  (1) коментара


  Кирил Николов покори петте най-високи върха в България за по-малко от 23 часа
  Сребърният медалист от европейското по ориентиране от 2012 г. Кирил Николов-Дизела завърши успешно предизвикателството "Пет върха". Най-добрият български планински бегач покори за по-малко от 23 часа петте най-високи върха в България. В 18.14 часа Николов пристигна на финалната точка в "Драгалевци". "През следващите няколко седмици не искам да бъда близо до планина", бяха първите думи на ориентировача.
 • 29/10/2013

  Kilian Jornet разби рекорда за изкачване на Матерхорн

  коментара


  Kilian Jornet разби рекорда за изкачване на Матерхорн
  Каталунския планински бегач Kilian Jornet тича нагоре и надолу по Матерхорн започвайки и завършвайки в градчето Breuil-Cervinia, Италия за удивителните 2 часа и 52 минути отиване и връщане. Jornet би предишният скоростен рекорд с 20 минути, който беше осъществен през 1995 от италианецът Bruno Brunod.Последни новини !!!


 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/12/2016

  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight

  коментара


  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight
  Двуосният Black Diamond Camalot ™ беше създаден през 1987 и това беше революция в света на катеренето. Но сега отново екипът на BD се опита да предефинира стандарта на това осигурително средство. Какъв е резултатът? Един изцяло нов Black Diamond Camalot™ Ultralight - сега с 2 ...
 • 07/11/2016

  Новата седалка Black Diamond Zone

  коментара


  Новата седалка Black Diamond Zone
  Новата седалка Black Diamond Zone е създадена предимно като най-висок клас седалка за спортно катерене, но също така има халки за закачане на инвентарници за ледено катерене, което я прави подходяща и за други типове катерене. Технологията Fusion Comfort увеличава комфорта в ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...
 • 03/04/2008

  Снимки от Кавказ

  коментара


  Галерия със снимки от Кавказ.


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят ЕООД © Copyright 2001-2017

Sitemap