Вертикален свят
Школа Курсове Изкачване Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Класации Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Руското решение на Стената ТролYury Koshelenko  |  Редактирана на 10/10/2004


Двадесет и пет години - един голям период от време, който бе минал от момента на последното премиерно изкачване на главният връх на Troll Wall през 1972 година. За четвърт век тези маршрути се превърнаха в легенда до такава степен, че само малцина от изкачилите ги, знаеха и при това не напълно, как имено са били осъществени първите изкачвания на до скоро най-трудните маршрути водещи до главния връх на Trollriggen: Норвежки 1965 година, Френски 1967 година и Arch Wall 1972 година. Изкачването на всеки един от тези три маршрута е изисквало от катерачите висока степен на мъжество и себеотдаване. По-малко сложният Норвежки маршрут VI 5.10 А3, отнел на изкачващите го 11 дни, Френската деретисима VI 5.10 A4 - повече от 20 дни и навярно най-сложният маршрут, Arch Wall VI 5.11- A4+ - 20 дни. От тогава всеки един от тях е бил повторен не повече от 2 до 4 пъти, като не говорим за прекарване на нови маршрути, въпреки, че място и релеф на стената за такива изкачвания е останало достатъчно.

Тези и редица други фактори, като европейската близост, простотата на организация и паричната достъпност, спомогнаха за избора на Troll Wall, като дебют на една не голяма сборна група от Русия, която реши да уважи някои от най-известните големи стени, прекарвайки по тях, серия от руски маршрути.

Инициатор и лидер на проекта "Руский путь - стени мира", Александр Одинцов от С. Петербург, е боец, който за постигането на поставените цели е готов да катери дори с чупен крак, и който е направил повече от една дузина прекрасни стенни маршрута. Състав на екипа: Игорь Потанькин - С. Петербург, който заедно с Одинцов има богат oпит от съветска школа по състезателен алпинизъм и редица премиерни изкачвания по големите руски стени. Александр Ручкин от Омск, който освен многобройните и сложни изкачвания, е бил 6 пъти на АкСу в Памиро-Алай, при това два пъти по нови маршрути. Иван Самойленко - С. Петербург, е алпинист и височинен оператор, който заедно с Игорь бяха лидери при премиерата на стената на Пик 4810 в Памиро-Алай. Людмила Крестина - С. Петербург, умело съчетаваща навиците на лекар, катерач и диетолог. Юрий Кошеленко от Ростов-на-Дон, с биография,в която могат да се открият, както височинни стенни изкачвания и премиери, така и изкачвания на big wall.

Сега вече може да се каже, че с възможностите на този екип бяха прекарани два нови маршрута по норвежкият Troll Wall.

[img:ea9da2522c]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/trol5.jpg[/img:ea9da2522c]

Предварително групата проучи възможностите за нови маршрути по стената и след редица консултации с норвежки алпинисти, окончателно се подготви да направи два нови маршрута. На 14 юли двете двойки: Одинцов-Потанькин, Кошеленко-Ручкин, започнаха работа по стената. Първата свръзка набеляза диагонал от ляво нагоре, с начало в основата на ясно изразен 600 метров скален бастион. От там маршрутът продължава с прехвъляне към основната стена, пресичайки Норвежкият маршрут и Arch Wall. Другата двойка реши да прекара своя маршрут изцяло по главната стена на Trollriggen, между Френският маршрут и Arch Wall до пресичането си с тях и по нататък да продължи към върха в дясно от Френския маршрут.

След като на всеки маршрут бе забит първият клин, действията на отделните свръзки станаха напълно автономни. Взаимопомощ беше предвидена само в аварийни ситуации. И двете изкачвания се осъществяваха в рамките на Руският шампионат.

Ручкин и Кошеленко, загубват два дни в обработка на маршрута, с цел заснемането на филм, след което почиват още два дни и на 17 юли предприемат цялостно изкачване. Те завършват маршрута на 25 юли в 20.00 часа местно време. Този маршрут беше наречен Руски. За неговото преминаване бяха необходими 8,5 дена или 93,50 часа. Потанькин и Одинцов през цялото това време обработват необичайно сложният и надвесен бастион до прехода към главната стена на Trollriggen. Силно разрушеният и подвижен релеф беше причина за няколко работни срива, което доведе до едно предварително незапланувано увеличение на времето за обработката. Накрая те изгубват 7 дни за 9 въжета по бастиона. Когато Руският маршрут беше завършен, Одинцов и Потанькин се подготвиха да направят изкачването, но един седемдневен дъждовен период попречи на плановете им. Накрая те стартират на 1 август, показвайки отлична форма и висока класа, преодолявайки за един ден 9-те въжета парапети и 3 нови по главната стена. Тяхното изкачване продължи 7,5 дена и 8 август се превърна в ден на общият успех на цялата група.

Двете свръзки използваха една и съща тактика при обработката и изкачването на маршрутите: водачът катереше с двойно въже, порталеджето за двамата, се пренасяше от втория в събран вид, останалият товар се издърпваше от първият, а нощувките се правеха в края на последно опънато през деня въже. За изкачванията си и двете групи бяха взели по 30-35 литра вода. Към най-главните технически сложности, с които се сблъскаха катерачите, могат да се отнесат: подвижният, разрушен и надвиснал релеф, както и силно обраслите с трева и мъх цепки. В частност за Руският маршрут, от някои цепки и винкели се налагало да се изхвърлят десетки килограми тревуляк, само по едно въже.

[img:ea9da2522c]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/big_1.jpg[/img:ea9da2522c]

Ако се даде сравнителен визуален анализ на техническа сложност на маршрутите, то той би изглеждал така: Норвежкият маршрут, явно по-лек от всички останали, се придържа основно към нормален вертикален релеф и най-рано от всички други излиза на сравнително полегналата горна част на кулата. Arch Wall и новия маршрут на свръзката Потанькин-Одинцов, в последствие наречен "Балтика", си приличат много по характера на направлението. При Arch Wall то е диагонал от дясно наляво, а при "Балтика" от ляво надясно. И двата имат много сложна долна част с ограничен релеф за катерене. При Балтика тази част е надвиснала, с голяма сложност и дължина (9 въжета), докато долната част на стената не е толкова сложна при Arch Wall и другите маршрути: Френския и Руския. Видимо най-леката долна част е при Френският маршрут, тъй като той най-рано от всички други, само след две въжета надвеси, излиза на разрушени площадки и продължава предимно по тях. След това е Руският маршрут, имащ на този етап три и половина трудни въжета и тогава е ред на Arch Wall.

В своята средна част и четирите маршрута имат приблизително еднаква трудност, като е възможно тя да е малко по-голяма при Френския и Руски маршрути. В частност за последния поради серията тавани и общият надвиснал характер на терена. След голямата площадка най-дългата сложна част се пада на Руската линия, като тя минава в тази си част по дясната най-дълго надвесена част от стената и се движи право през най-големият таван на Трола. В тази си част Френският маршрут изглежда със същата продължителност, но не толкова сложен, а при Arch Wall и Балтика трудностите не са толкова дълги. Отново в горната си част Балтика и Arch Wall си приличат много, като продължават по върховата кула, имаща по-малък надвес, отколкото в основната част. Руският маршрут прилича на Френския като излиза на ръба на стената по система от винкели и чести траверси под таваните.

И така можем да обобщим, че към двата най-сложни маршрута на Трола: Френската диретисима и Arch Wall, изведнъж бяха добавени цели два нови маршрута, сравними с тях по сложност и тудоемкост. Това са Балтика с дължина 1300 метра, VI 5.11- А3+ и Руският маршрут - 1100 метра, VI 5.10 A4, които се оказаха първите маршрути на руските алпинисти в усвояването на големите стени извън пределите на бившия СССР.


Превод от :  Марина Суханова


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1555 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Големи стени:
Свободно изкачване на хубав биг уол маршрут в Норвегия
Курт Алберт: Само аз и скалата сме
Категория на трудност - Част ІІІ
Великото приключение
Серо Торе – изкачвания, изтръгнати болтове и спорове
Без да си окачен на конци - интервю с Алекс Хонълд
From Russia with Love
Забележителните изкачвания на The Nose
Схема с маршрутите по главната кула на Трола
Маршрути по Западната стена на Дрю


Важни новини !!!


 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива разходите по направените транзакции и същевремено получавате c ...
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два предишни опита за изкачване на Ел Кап изцяло свободно соло с въже са направени до сега. Те също бяха по Freerider като съответно беше ...
 • 06/12/2016

  Онлайн катерачно състезание

  коментара


  Вертикален свят с подкрепата на магазин Вертикален свят организират първото по рода си в България онлайн катерачно състезание. Състезанието ще се проведе в периода 1 януари - 31 март 2017 година. За да участвате в състезанието е необходимо да осъществите следните стъпки: 1. Да се регистрирате в сайта като потребител 2. Да се логнете с потребителското си име 3. Да отидете в страницата на класацията - htt ...
 • 01/06/2006

  Скиор оцелява след 2600-футово падане на Denali

  коментара


  Ed Maginn се търкаля половин вертикална миля надолу по маршрута Orient Express на Denali последната седмица, но оцеля с малки наранявания. 33-годишният, изключително опитен ски алпинист от Юта, се спуска от 20,320-футовият връх с двамата си партньори и преодолява на ски около 1,000 фута от Orient Express, един дълбок снежен улей, който е успореден на Upper West Rib, когато изведнъж пада по време на едно ...
 • 16/08/2013

  Кирил Николов покори петте най-високи върха в България за по-малко от 23 часа

  (1) коментара


  Кирил Николов покори петте най-високи върха в България за по-малко от 23 часа
  Сребърният медалист от европейското по ориентиране от 2012 г. Кирил Николов-Дизела завърши успешно предизвикателството "Пет върха". Най-добрият български планински бегач покори за по-малко от 23 часа петте най-високи върха в България. В 18.14 часа Николов пристигна на финалната точка в "Драгалевци". "През следващите няколко седмици не искам да бъда близо до планина", бяха първите думи на ориентировача.
 • 29/10/2013

  Kilian Jornet разби рекорда за изкачване на Матерхорн

  коментара


  Kilian Jornet разби рекорда за изкачване на Матерхорн
  Каталунския планински бегач Kilian Jornet тича нагоре и надолу по Матерхорн започвайки и завършвайки в градчето Breuil-Cervinia, Италия за удивителните 2 часа и 52 минути отиване и връщане. Jornet би предишният скоростен рекорд с 20 минути, който беше осъществен през 1995 от италианецът Bruno Brunod.Последни новини !!!


 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/12/2016

  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight

  коментара


  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight
  Двуосният Black Diamond Camalot ™ беше създаден през 1987 и това беше революция в света на катеренето. Но сега отново екипът на BD се опита да предефинира стандарта на това осигурително средство. Какъв е резултатът? Един изцяло нов Black Diamond Camalot™ Ultralight - сега с 2 ...
 • 07/11/2016

  Новата седалка Black Diamond Zone

  коментара


  Новата седалка Black Diamond Zone
  Новата седалка Black Diamond Zone е създадена предимно като най-висок клас седалка за спортно катерене, но също така има халки за закачане на инвентарници за ледено катерене, което я прави подходяща и за други типове катерене. Технологията Fusion Comfort увеличава комфорта в ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...
 • 03/04/2008

  Снимки от Кавказ

  коментара


  Галерия със снимки от Кавказ.


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят ЕООД © Copyright 2001-2017

Sitemap