Вертикален свят
Школа Курсове Изкачване Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Класации Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Тасмания - една кратка обиколкаGarry Philips  |  Редактирана на 09/10/2004


Остров Тасмания притежава най – доброто и предизвикателното от Австралийското катерене. Островът е уникален, той сякаш е благословен със прекрасно разнообразие от релеф – от очарователни дълбоки океани до извисяващи се скалисти върхове. Друга голяма атракция е големината на острова и най–вече неговата форма, която позволява огромна площ от територии да бъдат опознати за много кратко време. Това е и основното, което я отличава от Австралия.

Климътът в Тасмания много прилича на този във Франция. Температурите варират между 8 и 20 градуса. Ако сте решили да посетите този остров, най – подходящото време е лятото, като най – благоприятни са месеците между декември и март. Колкото до катеренето – то е възможно по всяко време на годината и не е необичайно да видиш ентусиаст, който да тренира боулдъринг по тенистка през средата на зимата! Катеренето и боулдъринга са широко разпространени в цялата страна, а най–популярните области за този спорт са изброени по–долу. Болдъринга е относително нов, но за сметка на това, вече е на световно ниво. Ако той е твоята страст Аутландс ( Outlands ) в сърцето на Тасмания е място точно като за теб, спечелил си слава като център на световния елит в този спорт!

За финал, ако ти си склонен към приключения и искаш да създадеш свои собствени маршрути, не пропускай шанса на Живота си да опознаеш неоткрити все още скали! Така че, ако планираш пътуване в близко бъдеше към тази част на света, Тасмания определено си заслужава!

[b:dc171a8b04]Боулдър.[/b:dc171a8b04]

В Тасмания има две основни области за катерене - Адамсфилд ( Adamsfield ) и Хилууд ( Hillwood ).

ADAMSFIELD
Конгломератните скали на Адамсфилд, лежащат на Северния бряг на Тасмания. Те са първият спортен район на острова и до този момент там все още са най-трудните маршрути.
Скала: Конгломерат
Стил: надвеси и сила
Височина: 5 – 15м.
Препоръчителни маршрути: High Voltage 23, Snake Charmer 24, Morjabia 24, Great Hyudini 25, Poison in the Veins 26, Frequent Flyer 26, Cobra 26, Redback Fever 26, Forearm Flameout 28, and Magic Potion 29.

HILL WOOD
Това е най–новият спортнокатерачен район в Тазмания с повече от 140 болтувани маршрута до този момент.
Скала: Долорит
Стил: отвеси и пръсти
Височина: 12 – 25м.
Препоръчителни маршрути: Sugar Mountain 20, Dr Pepper 23, Ancient of Days 23, Sacred Stone 24, Hung on a Tree 24, Raiden Pumper 25, Calvary 24, Small but perfectly Formed 26 and Throne of Judgement 27.

[img:dc171a8b04]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/17a.jpg[/img:dc171a8b04]

[b:dc171a8b04]Традиционно и спортно катерене[/b:dc171a8b04]

PARADISO
Комбинация от надвиснал долорит, който започва от морска платформа, в близост до морето. Маршрутите на Парадисо ( Paradiso ) са смесени като има маршрути на болтове и джаджи.
Скала: Долорит
Стил: отвеси и надвеси
Височина: 13 – 35м.
Препоръчителни маршрути: High Noon (17) Shock Wave (20) Super Charger (23) Thunderbirds (24) Captain Napalm (25) Offerder of the Faith (24) and Wasted Youth (27)

TOTEM POLE И CANDLESTICK
Два от най – известните маршрути в Тасмания, намират се в близост до Fortesque Bay . Катеренето по Candle Stick включва и плуване, за да се достигне до основата!
Скала: Долорит
Препоръчителни маршрути: Totem Pole 25 and Standard Candle Stick Route 16

[b:dc171a8b04]Традиционно катерене[/b:dc171a8b04]

BEN LOMOND
Като стил катеренето по този район е подобно на американската Devils Tower . Той предлага множество маршрути както по едно въже така и по няколко дължини.
Скала: Долорит
Препоръчителни маршрути: Raja 18, Ramadam 19, 35mm Dream 20, Danger Man 21 and Master Blaster 24.

COLE'S BAY
Това е най-популярната област за катерене в Тасмания! Има маршрути както от едно въже така и от много дължини и е подходящ за катерачи с всякакви възможности.
Скала: Червен и бял гранит
Стил: от плочи до надвеси
Височина: 15 - 350 м.
Препоръчителни маршрути: Alpine (12) Japhlion 16, Harlequin (18) Mithras 18, Blue Eyed and Blonde (19) No Turn Unstoned 19, No More Mr Nice Guy 19, Light Fingered Madison (20) Beemans Route (22) Aroknophobia 22, Axiom 24, Febrifuge 26, Via Magna 26, and Gubenaculm (26).

MT WELLINGTON
Тази област е разположена над града Хобърд. Тези източно разположени скали на Уелингтън предлагат огромен избор от дълги маршрути и стенно катерене. Повечето от ребрата са с добре екипирани с болтове на местата за рапел, за да осигурят бързо и безопасно слизане.
Скала : Долорит
Дължина : от 15 до 100 м
Препоръчителни маршрути : Pegasus 14, Chasm Wall Centaur 17, Third Bird 18, Digitalis 18, Lone Stranger 19, Sky Rocket 20 and After Midnight 23.

[b:dc171a8b04]Алпийско скално катерене[/b:dc171a8b04]

FRENCHMANS CAP
Един масивен скален свод, намиращ се във Franklin Rivers National Park. Маршрутите са дълги и открити.
Скала: Кварцит
Препоръчителни маршрути: Conquistador 20 and The Great Flake 22

MT GERYON
Намира се в Lake St Clair National Park. Трите върха на Geryon и околните области предлагат много скални маршрути по първокласен долорит.
Скала: Долорит
Препоръчителни маршрути: Skyline Traverse 17

[img:dc171a8b04]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/map.gif[/img:dc171a8b04]

[b:dc171a8b04]Тасмания - логистика[/b:dc171a8b04]

[b:dc171a8b04]Как да стигнете до там?[/b:dc171a8b04] Най-добрият начин да посетите Тасмания, ако не разполагате с кола на континента (Австралия) е директният полет от Канбера от Хобърд, който ще ви излезе около 80 брит.лири. Полетите до Тасмания са редовни, а от летището можете да наемете кола, да вземете автобус или такси, които ще ви откарат до центъра на града. Друга възможност да се придвижите до острова е чрез ферибот от Мелбърн до Девонпорт, но разбира се само ако разполагате с кола на континента. Цената му варира между 50 и 150 брит. лири в зависимост от сезона и минава два пъти на ден.

[b:dc171a8b04]Провизии.[/b:dc171a8b04] Градовете Хобърт и Ланкестън предлагат всичко необходимо.

[b:dc171a8b04]Най-добър сезон.[/b:dc171a8b04] Тасмания се отличава със значително по-прохладен климът в сравнение с Австралия. Затова летните месеци между Март и Декември предлагат най – подходящо и надежно време.

[b:dc171a8b04]Нощуване.[/b:dc171a8b04] Има доста места в Тасмания, които предлагат къмпинги, а също така легло и закуска на задоволително ниво и ниски цени.

[b:dc171a8b04]Пътеводители.[/b:dc171a8b04] В Тасмания без проблем можете да откриете голямо разнообразие от пътеводители във всички магазини. Ако все пак решите да купите по един от всеки вид и не успеете да се ориентирате, може би ще сте първият, който се е загубил на тази земя колкото човешка длан, наречена Тасмания!


Превод от :  Петя Петрова


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 3921 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Традиционно катерене:
Как да катерим O.W.
Arapiles, Австралия
"Горещи скали" в Кения
Как да се осигурим и катерим безопасно при траверсиране ?
Пестене на енергия при трад
Интервю с Арно Пети за Black Bean
Скалите до с. Сестримо
Да отидеш смело, където никой друг не е бил преди
Британска система за добре осигурени маршрути
Rubber up — make your own crack gloves


Важни новини !!!


 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива разходите по направените транзакции и същевремено получавате c ...
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два предишни опита за изкачване на Ел Кап изцяло свободно соло с въже са направени до сега. Те също бяха по Freerider като съответно беше ...
 • 06/12/2016

  Онлайн катерачно състезание

  коментара


  Вертикален свят с подкрепата на магазин Вертикален свят организират първото по рода си в България онлайн катерачно състезание. Състезанието ще се проведе в периода 1 януари - 31 март 2017 година. За да участвате в състезанието е необходимо да осъществите следните стъпки: 1. Да се регистрирате в сайта като потребител 2. Да се логнете с потребителското си име 3. Да отидете в страницата на класацията - htt ...
 • 01/06/2006

  Скиор оцелява след 2600-футово падане на Denali

  коментара


  Ed Maginn се търкаля половин вертикална миля надолу по маршрута Orient Express на Denali последната седмица, но оцеля с малки наранявания. 33-годишният, изключително опитен ски алпинист от Юта, се спуска от 20,320-футовият връх с двамата си партньори и преодолява на ски около 1,000 фута от Orient Express, един дълбок снежен улей, който е успореден на Upper West Rib, когато изведнъж пада по време на едно ...
 • 16/08/2013

  Кирил Николов покори петте най-високи върха в България за по-малко от 23 часа

  (1) коментара


  Кирил Николов покори петте най-високи върха в България за по-малко от 23 часа
  Сребърният медалист от европейското по ориентиране от 2012 г. Кирил Николов-Дизела завърши успешно предизвикателството "Пет върха". Най-добрият български планински бегач покори за по-малко от 23 часа петте най-високи върха в България. В 18.14 часа Николов пристигна на финалната точка в "Драгалевци". "През следващите няколко седмици не искам да бъда близо до планина", бяха първите думи на ориентировача.
 • 29/10/2013

  Kilian Jornet разби рекорда за изкачване на Матерхорн

  коментара


  Kilian Jornet разби рекорда за изкачване на Матерхорн
  Каталунския планински бегач Kilian Jornet тича нагоре и надолу по Матерхорн започвайки и завършвайки в градчето Breuil-Cervinia, Италия за удивителните 2 часа и 52 минути отиване и връщане. Jornet би предишният скоростен рекорд с 20 минути, който беше осъществен през 1995 от италианецът Bruno Brunod.Последни новини !!!


 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/12/2016

  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight

  коментара


  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight
  Двуосният Black Diamond Camalot ™ беше създаден през 1987 и това беше революция в света на катеренето. Но сега отново екипът на BD се опита да предефинира стандарта на това осигурително средство. Какъв е резултатът? Един изцяло нов Black Diamond Camalot™ Ultralight - сега с 2 ...
 • 07/11/2016

  Новата седалка Black Diamond Zone

  коментара


  Новата седалка Black Diamond Zone
  Новата седалка Black Diamond Zone е създадена предимно като най-висок клас седалка за спортно катерене, но също така има халки за закачане на инвентарници за ледено катерене, което я прави подходяща и за други типове катерене. Технологията Fusion Comfort увеличава комфорта в ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...
 • 03/04/2008

  Снимки от Кавказ

  коментара


  Галерия със снимки от Кавказ.


La Sportiva


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят ЕООД © Copyright 2001-2018

Sitemap