Вертикален свят
Школа Курсове Изкачване Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Класации Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Едно пътуване до ГърцияТомас Болдох  |  Редактирана на 14/02/2008


[img:ddfec53c5c]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_279_1.jpg[/img:ddfec53c5c]

[i:ddfec53c5c]Агролис[/i:ddfec53c5c]


Атина – бързо препускане по набелязаните от дебелия списък атракции, наемане на кола и лакомо поглъщане на сърми и баклава до припадък. На сутринта нашият супер-офроуд ситроен саксо бързо ни понася право към сърцето на гръцката история – Пелопонес. От тук ни оставаше само едно премигване до нашето първо изкачване на полуостров Агролис, а именно: „Кулата на ветровете”, която с нейните приятно наклонени плочи ни предложи чудесна дву-тричасова загрявка за следващите дни.

Агролис е нащърбен от скалисти брегове полуостров, но съдбата го бе опазила от който и да е грък с бормашина до идването на няколко англичанина. Те очевидно са пристигнали тук с бормашини, тъй като мястото има 12 екипирани сектора и над 250 маршрути на болтове! Повечето от тях са чудесни скали с изумителна гледка от там. В някои случаи посетителите изглежда не интерпретират правилно идеята на катеренето – да катериш на установка сводовете на пещера…?
На другия ден катерихме близо до Диляма, на еднокилометрова красива стена близо до върха на 1100 метрова планина! Обектът все още се развива, но дори сега там се намират най-готините маршрути, които някога съм катерил – тук всичко беше просто перфектно: скалата, гледката и времето.


[img:ddfec53c5c]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_279_2.jpg[/img:ddfec53c5c]


След като катерихме почти до откат решихме да разгледаме една огромна пещера, която беше по-скоро дупка с диаметър около километър. Скалите са малко ронливи и все пак има място за няколко изключително надвесени маршрута от по няколко въжета!

След това отпътувахме към Нафплио за да се насладим на вкусните местни гозби, които силно препоръчвам! Тук също има какво да се катери – 25-60 метрови скали с южно изложение, точно до морето, над романтично надвесен масив. Ръбчетата са доста режещи и почти недокоснати от катерачи – има само 20 направени маршрута на стена от 2 км…Това място си заслужава да се посети. Добър избор би било да се отиде там зимата – почни умряхме от жега през март! Хукнахме към един по-сенчест сектор наблизо – скалата е там е отличен варовик.

Последваха два дена почивка, които преминаха в обикаляне на византийски градове като Мистра, Монемясия и трекинг из някои от каньоните на Тайгетос. Природата навсякъде беше забележителна – за два дена видях повече видове цъфнали диви цветя от колкото някога през живота си. В една от клисурите на Тайгетос се намира красивия катерачен обект Лангада. За съжаление лошото време не ни позволи да катерим, но мисълта да се върнем там някой ден бързо се оформи в главите ни. Представете си дълбока клисура в Алпите, свеж въздух, борови дървета и разбира се скали накъдето и да се обърнеш. Обекта е сравнително добре разработен, но скрит, все още има девствени скали по над 250 метра! Малко обезкуражени поехме на север към Патра с намерението да изтъркаме още малко еспадрилите си. Спряхме на Калогрия и Алепочори – популярни катерачни обекти сред по-яките местни. Тук има около 200 маршрута и повечето са над 7б! Наскоро изваденото ми рамо и една друга стара травма искахе нещо по-лесно, например 7а+. След няколко напъна се втурнахме в колата, прекосихме река Клайдон и отпътувахме за рая – Варасова.


[img:ddfec53c5c]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_279_3.jpg[/img:ddfec53c5c]

[i:ddfec53c5c]Красивият катерачен масив Лангада[/i:ddfec53c5c]


[b:ddfec53c5c]Врасова[/b:ddfec53c5c]


[img:ddfec53c5c]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_279_4.jpg[/img:ddfec53c5c]


[img:ddfec53c5c]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_279_5.jpg[/img:ddfec53c5c]


Варасова се намира на 250 км. западно от Атина и е на северната страна на Коринтския залив, точно срещу Патра. Това не е просто голяма скала до морето, а огромна система от големи скали и сложно образувани стени, от които най-високите са по 800 метра. Върхът на планината е на 950 м надморско равнище и има незабравими гледки и атмосфера. Гръцките катерачи са стигнали до това място още през 50-те. Има около стотина дълги маршрута и този брой можеше лесно да бъде умножен по три, ако голямата стена и горните масиви бяха разработени за катерене. Половината от тези маршрути нямат съвремени осигуровки като болтове, другата половина са наковани с болтове, но не и там където очаквате или където би ви се искало, така че задължително си носете джаждите!


[img:ddfec53c5c]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_279_6.jpg[/img:ddfec53c5c]

[i:ddfec53c5c]Една от по-малките стени (250 метра)[/i:ddfec53c5c]


[b:ddfec53c5c]Край на първа част[/b:ddfec53c5c]


Превод от :  Люба Манолова


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2310 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Спортно катерене:
Морфо-функционални и координационно-двигателни характеристики на спортните катер ...
Братята Pou - нова още по-трудна "Алпийска трилогия"
Пакленица
Шамони за мотаещи се
Спортно катерене - Онсайтът
Сравнителна таблица за спортни маршрути
A Much Needed Vacation to El Chorro, Spain
Тренировка на кампус борд
Как да загряваме за катерене
Трикала - спортно катерене в Гърция


Важни новини !!!


 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива разходите по направените транзакции и същевремено получавате c ...
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два предишни опита за изкачване на Ел Кап изцяло свободно соло с въже са направени до сега. Те също бяха по Freerider като съответно беше ...
 • 06/12/2016

  Онлайн катерачно състезание

  коментара


  Вертикален свят с подкрепата на магазин Вертикален свят организират първото по рода си в България онлайн катерачно състезание. Състезанието ще се проведе в периода 1 януари - 31 март 2017 година. За да участвате в състезанието е необходимо да осъществите следните стъпки: 1. Да се регистрирате в сайта като потребител 2. Да се логнете с потребителското си име 3. Да отидете в страницата на класацията - htt ...
 • 01/06/2006

  Скиор оцелява след 2600-футово падане на Denali

  коментара


  Ed Maginn се търкаля половин вертикална миля надолу по маршрута Orient Express на Denali последната седмица, но оцеля с малки наранявания. 33-годишният, изключително опитен ски алпинист от Юта, се спуска от 20,320-футовият връх с двамата си партньори и преодолява на ски около 1,000 фута от Orient Express, един дълбок снежен улей, който е успореден на Upper West Rib, когато изведнъж пада по време на едно ...
 • 16/08/2013

  Кирил Николов покори петте най-високи върха в България за по-малко от 23 часа

  (1) коментара


  Кирил Николов покори петте най-високи върха в България за по-малко от 23 часа
  Сребърният медалист от европейското по ориентиране от 2012 г. Кирил Николов-Дизела завърши успешно предизвикателството "Пет върха". Най-добрият български планински бегач покори за по-малко от 23 часа петте най-високи върха в България. В 18.14 часа Николов пристигна на финалната точка в "Драгалевци". "През следващите няколко седмици не искам да бъда близо до планина", бяха първите думи на ориентировача.
 • 29/10/2013

  Kilian Jornet разби рекорда за изкачване на Матерхорн

  коментара


  Kilian Jornet разби рекорда за изкачване на Матерхорн
  Каталунския планински бегач Kilian Jornet тича нагоре и надолу по Матерхорн започвайки и завършвайки в градчето Breuil-Cervinia, Италия за удивителните 2 часа и 52 минути отиване и връщане. Jornet би предишният скоростен рекорд с 20 минути, който беше осъществен през 1995 от италианецът Bruno Brunod.Последни новини !!!


 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/12/2016

  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight

  коментара


  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight
  Двуосният Black Diamond Camalot ™ беше създаден през 1987 и това беше революция в света на катеренето. Но сега отново екипът на BD се опита да предефинира стандарта на това осигурително средство. Какъв е резултатът? Един изцяло нов Black Diamond Camalot™ Ultralight - сега с 2 ...
 • 07/11/2016

  Новата седалка Black Diamond Zone

  коментара


  Новата седалка Black Diamond Zone
  Новата седалка Black Diamond Zone е създадена предимно като най-висок клас седалка за спортно катерене, но също така има халки за закачане на инвентарници за ледено катерене, което я прави подходяща и за други типове катерене. Технологията Fusion Comfort увеличава комфорта в ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...
 • 03/04/2008

  Снимки от Кавказ

  коментара


  Галерия със снимки от Кавказ.


La Sportiva


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят ЕООД © Copyright 2001-2017

Sitemap