Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Класации Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Фиксираните остатъциAndy Kirkpatrick  |  Редактирана на 26/10/2017
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


Повечето класически маршрути на El Cap са вертикални складове за отпадъци от скъсани копърхедове, RURP-ове без кабели, клинове със счупени уши и извадени нитове. Достигайки тези стари остатъци, поставянето на ваша собствена екипировка не винаги е най-доброто решение, защото вие и без това можете да получите кредит с помощта на А1 закачане. Затова вие можете да използвате съоръженията, които са останали и при това с максимална бързина.

Копърхедове

Ако жичката е скъсана, главата трябва да е много добре набита. Запомнете това, когато преминавате през номер 2 глава със скъсан кабел. За да използвате това поставяне, вземете една примка от 2 или 3 мм прусек и направете самозатягащ възел над издутината на щампата. Пристегнете здраво прусека, така че той да не може да се изхлузи през щампата и спокойно се закачете за него. Ако кабелът на копърхеда го няма изцяло, вземете един Pecker или Birdbeak и го закачете на върха на главата. Ако върхът на главата е също за боклука дори за тази цел, забийте Pecker-а или Birdbeak-а направо в главата.

RURP – ве

Aкo катерите маршрута Shield на El Cap, вие със сигурност ще се сблъскате с останали RURP-ве без кабелчета. Затова вземете една примка от кабел или прусек, който да е по-тънък от дупката на RURP-а и завържете кабела през дупчицата. Ако дупката е скъсана, опитайте се да закачите примчицата през върха на RURP-а или да закачите през неговият връх един Birdbeak. Дръжте кабела и Birdbeak-а, така че да стоят колкото се може по-плътно до скалата, за да не се отплеснат.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


Клинове

Kъсият край на един Lost Arrow или някое "острие" (видове клинове на Black Diamond), могат да се окажат неизползваеми. Затова преди да продължите нагоре опитайте се да закачите някой Birdbeak или Pecker на счупеният клин. Когато това не върши работа, набийте Birdbeak-а или Pecker-а между клина и скалата. Вие също така можете да приспособите някой счупен "ъгъл" (вид клин) по подобен начин, но при тях най-добрият метод е като се забие един по-малък клин в счупеният ъгъл в стил купчина (натрупване на няколко клина за по-голяма здравина).

Нитове

Липсващите нитове са винаги голяма гадост, но пък дупките са лесни за използване със стоманени (или още по-добре месингови, макар че такива са трудни за намиране) машинни болтове от 5/16 до 3/8 инча. Набийте подходящият размер болт в дупката, като го оставите малко да стърчи навън, след това закачете за него една примка и вече сте готов да продължите. Ако нямате машинни болтове, закачете или забийте една тясна Leeper hook (вид небесна кука) в дупката в стил "bathook" (при този стил на катерене се пробива малка дупка, на която се закача куката). Aко дупката е развалена, за да се забие кука, поставете комплект от два малки #1 и #2 копърхеда в нея. Идеята е да се използва заклинването на копърхедите като френд в дупката, но ако дупката е разбита, ще ви се наложи да ги набиете в нея. За да може да се използва и в други случаи, най-добре е да се остави главата фиксирана, защото след кратка употребата на така наречените "сменяеми болтове" в .25 ичови дупки, те могат да станат причина за изкочил болт, нит или дори куки.

Всички по-горни техники се използват на празни дупки. Когато дупката е запушена с парче от счупен нит или болт, опитайте се да го извадите с примка или като закачите малкото парче с Birdbeak или Fish Dabloon (вид кука). Накрая, aко тази техника не проработи, набийте парчето, колкото се може по-надълбоко в дупката и закачете в образувалата се устна някоя остра Leeper кука.

Запомнете също, че изкуственото катерене е само за преминаване – понякога поставянията не могат да издържат дори и тежестта на тялото. Често вие може да използвате тези поставяния като едно "прихващане" за баланс, стъпвайки на върха на стълбичката на някоя по-ниска опора, която ще издържи вашата тежест и по този начин да достигнете някоя по-стабилна опора. В такива ситуации се движете постоянно, като дърпате опората надоло, а не навън и винаги бъдете подготвени за внезапно залитане, в случай, че поставянето изскочи.

Време е да изберете своята нова кариера на суперсърфист из боклуците.


Ако искате да придобиете практически опит в тези техники можете да се обърнете за помощ към Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят"


Превод от английски:  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2141 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Големи стени:
Tsaranoro Massif - Древните скали на Мадагаскар
Как да станете бог в изкуственото катерене
Серо Торе – изкачвания, изтръгнати болтове и спорове
Без да си окачен на конци - интервю с Алекс Хонълд
Курт Алберт: Само аз и скалата сме
Лена - руският маршрут на Пти Дрю
Великото приключение
Турция и нейните цветя
Схема с маршрутите по главната кула на Трола
Скоростни серии: Част ІV – Ханс Флорийн


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива разходите по направените транзакции и същевремено получавате c ...Последни новини !!!


 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 06/12/2016

  Онлайн катерачно състезание

  коментара


  Вертикален свят с подкрепата на магазин Вертикален свят организират първото по рода си в България онлайн катерачно състезание. Състезанието ще се проведе в периода 1 януари - 31 март 2017 година. За да участвате в състезанието е необходимо да осъществите следните стъпки: 1. Да се регистрирате в сайта като потребител 2. Да се логнете с потребите ...
 • 03/12/2016

  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight

  коментара


  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight
  Двуосният Black Diamond Camalot ™ беше създаден през 1987 и това беше революция в света на катеренето. Но сега отново екипът на BD се опита да предефинира стандарта на това осигурително средство. Какъв е резултатът? Един изцяло нов Black Diamond Camalot™ Ultralight - сега с 2 ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Petzl


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят ЕООД © Copyright 2001-2018

Sitemap